Wat kan ik zelf doen?


Het resultaat van ons loodonderzoek voor uw tuin of woonblok is gekoppeld aan een kleur: groen, oranje of rood. De kleur geeft aan of u iets moet doen.

groen

Groen

U hoeft niets te doen. Het gemiddelde loodgehalte ligt onder de 90 milligram per kilogram.

oranje

Oranje

Het gemiddelde loodgehalte ligt tussen de 90 en 370 milligram per kilogram. U moet misschien maatregelen nemen. Dat hangt af van de inrichting van uw tuin, uw gezinssituatie en hoe u de tuin gebruikt. Volg deze stappen.

rood

Rood

Het gemiddelde loodgehalte ligt boven 370 milligram per kilogram. U moet misschien maatregelen nemen. Dat hangt af van de inrichting van uw tuin, uw gezinssituatie en hoe u de tuin gebruikt. Volg deze stappen.

Hoe zit het dan met...?

Kinderen

Als kinderen op vervuilde grond spelen, kunnen ze lood via hun handen in hun mond krijgen. Vooral voor kinderen tot en met 7 jaar kan dat schadelijk zijn. Voorkom dus dat kinderen in contact komen met vervuilde grond.

Zit er lood in de grond van uw tuin of woonblok? Kom erachter met behulp van de adres-checker en bekijk of u maatregelen moet nemen.

In het algemeen geldt:

  • Laat kinderen na het buitenspelen goed de handen wassen. 
  • Bestaat de kans dat u aarde binnenloopt? Stofzuig of dweil uw huis dan regelmatig.
  • Was speelgoed en knuffeldieren die mee naar buiten worden genomen regelmatig.

Parken en plantsoenen

In parken en plantsoenen komen kinderen nauwelijks in aanraking met lood. Handen wassen na het buitenspelen is voldoende.

Speelplaatsen

De gemeente heeft openbare speelplekken voor kinderen tot en met 7 jaar onderzocht. Op deze plekken kunnen kinderen veilig spelen. Handen wassen na het buitenspelen is altijd verstandig.

In woningen van voor 1960 zijn mogelijk loden leidingen aanwezig.

Hierdoor kan er te veel lood in het drinkwater komen. Lees op de pagina loden leidingen hoe u loden leidingen herkent.